Anmeldelse: Inov-8 at/c ultrashell waterproof jacket

Nogle gange forsøger jeg at bilde mig ind, at løb ikke er en ‘udstyrssport’, og det er det jo i princippet heller ikke i sin reneste form. Alligevel bruger vi i den vestlige verden svimlende summer på løbegrej i alle mulige afskygninger, og jeg er bestemt ikke hellig. Der er bare noget over at få nyt lækkert grej, uanset om det er nye tights, sko eller en løberygsæk, der gør det lidt sjovere at komme ud af døren. I en lille måneds tid har jeg haft en vind- og vandtæt jakke med det lidet mundrette navn ‘at/c ultrashell waterproof jacket’ fra britiske Inov-8 til test. Her efter ca. 150 kilometer med den, er det blevet tid til en lille anmeldelse.

Inov-8 er muligvis ikke et mærke, der ringer en lige så stor klokke som fx Asics eller Nike, hvis ikke skyldes det måske, at du – som jeg – i overvejende grad er asfaltløber. Innov-8 har nemlig sine rødder i trail, trekking og outdoor, og det er mit indtryk, at det stadig er der, de står stærkest – også selvom de faktisk har en ganske stor bunke af ‘road running’ produkter i deres katalog. Jakken er da også rettet imod ultraløbere, der skal bruges en let jakke, der kan hives op af vesten, hvis vejret i bjergene pludseligt skifter, men det betyder bestemt ikke, at den ikke også er et besøg værd for os asfaltløbere!

De hårde facts
Materiale: Polyester
Vægt: 108 gram (Jeg vejede den dog i str. M til 111 gram)
Vandsøjletryk: 10.000 mm
Åndbarhed: 10.000 B-1
Tapede syninger/samlinger
Halfzip

En jakke, der faktisk slet ikke er en jakke
Da jeg var barn lærte jeg, at en jakke kan tages på uden at skulle have den over hovedet. Skal den over hovedet, så er det en anorak – det er britiske Inov-8 åbenbart ikke helt enige i, men det er altså ikke en jakke med en lynlås hele vejen ned. Lynlåsen går dog rimeligt langt ned, på mig stopper den ca. ved undersiden af brystbenet, så der er rig mulighed for at åbne op, hvis den skulle blive lidt for varm i halsen. En lækker detalje her er, at der er to lynlåse, så man kan åbne op nedefra. Det er super godt, hvis man gerne vil undgå en kold vind direkte ind på halsen, men stadig har brug for lidt ekstra udluftning.

De tekniske udtryk for åndbarhed og vandtæthed kan i daglig tale omsættes til, at den er middel til god indenfor begge kategorier. I praksis betyder det, at normal dansk regn bliver holdt ud imens huden sagtens kan ånde – hvilket jo er lidt af en nødvendighed, når den skal bruges til løb.

Når man får jakken anorakken i hånden første gang er der to ting, som slår en; først og fremmest så føles 111 gram af ca. ingenting, altså vi snakker vægten af iPhone SE (der faktisk er 2 gram tungere) – til en hel overdel, der er vind- og vandtæt. Dernæst bliver man opmærksom på materialet, der er super tyndt, men til trods for det føles stærkt, så man på ingen måde er bekymret for om den går i stykker første gang med løber en tur i skoven med den. En sjov detalje – der faktisk har en ganske fornuftig årsag – er, at materialet er lettere gennemsigtig, og selvom det ikke er 100% gennemsigtig, så kan man sagtens se fx løbsnummer indenunder. Og det er præcis årsagen, hvilket jo giver rigtig god mening til ultraløb, hvor der kan være mange gange, hvor jakken skal af og på undervejs.

Ud i naturen og prøv den af
Teknisk pladder og snak om veltænkte detaljer til side så handler det jo om, hvordan den føles i brug. Den kan se nok så smart ud, men hvis den ikke sidder rigtigt, så får den lov til at blive hængende i skabet.

Første gang jeg tog den på bemærkede Dorte, at den gik ret langt ned i ryggen, som man kender det fra cykeljakker. Det er en af de små ting, som jeg ikke er helt sikker på, at jeg forstår hvorfor. Nu har jeg ikke ligefrem brede, fødedygtige hofter, alligevel gør det ekstra stykke bagtil, at den kravler op. Det er ikke noget større problem, men jeg forundres over det designvalg, når nu det er til løb. Det blæste ganske meget dagen efter jeg fik den hjem, hvilket jeg normalt hader, når jeg skal løbe, men det var helt perfekt, når nu det er en vindtæt jakke anorak, der skal testes. Oplevelsen kan helt koges ned til, at det bare var helt igennem fantastisk ikke at blive afkøles af den kolde vind på sådan en dag i marts.

Den går rimeligt højt op i halsen og kan trækkes helt op og dække hagen, det er nok en smagssag, men jeg synes faktisk det er meget rart – specielt hvis jeg ikke lige har en buff i halsen. Den har også en fast hætte, men jeg er ikke gode venner med at bruge fast hætte, specielt ikke hvis jeg løber steder, hvor jeg skal orientere mig til siderne, men jeg kan godt forestille mig, at det kan være meget rart, hvis der virkelig pisser ned.

En af de ting, som Inov-8 har haft meget fokus på under udviklingen er materialet. Ikke bare at det skal være let uden at gå på kompromis med det tekniske aspekter, men de har også gjort deres til at den ikke larmer. Vi kender nok alle lyden at regntøj fra barndommen, den umiskendelige “svujsh svujsh svujsh”-lyd hver gang man tog et skridt og stoffet gned imod hinanden. Jeg vil ikke sige at den er helt væk, men det er begrænset tilpas meget til at man ikke bliver skør i hovedet af at høre på det.

Jeg har ikke fået testet den af i et regulært regnvejr, men jeg er ikke i tvivl om, at den nok skal holde de mest almindelige danske byger ude. Og lad og nu bare være ærlig, det er langt vigtigere at den kan holde vinden ude end vandet. Og så er der lige det med åndbarheden, hvordan klarer den sig der? Jah det er et godt spørgsmål, jeg er ‘velsignet’ med en relativ høj svedproduktion, så det er ikke helt fair at dømme den ude på baggrund af hvor fugtig jeg har været, når jeg er kommet hjem efter en tur. Jeg har bestemt ikke følt, at jeg var ved at blive kvalt i den undervejs, så jeg må sige, at jeg er meget godt tilfreds med åndbarheden.

Konklusion
Det her er jakken anorakken, som jeg ville ønske jeg havde haft, da jeg løb mit første ultra trail i december måned! Men det er bestemt ikke kun til løb at jeg tænker den har sin berettigelse, skulle jeg nu ud og vandre i de norske fjelde fx, så ville jeg heller ikke tvivl med at pakke den med! Den er let, fylder ingenting og alligevel er den vind- og vandtæt, uden at man føler at man er ved at drukne i ens eget sved. Den lave vægt og materialet gør, at der ikke rigtigt er en undskyldning for ikke at have den med i vesten eller tasken, hvis turen har udsigt til et par timer med skiftende vejr. Den har nogle gode, gennemtænkte detaljer, som gør at man ikke føler, at det er en simplistisk jakke anorak, hvor det hele har drejet sig om at holde vægten nede. Til mit behov ville jeg sagtens have kunne undvære hætten, men den er ikke som sådan i vejen, så måske det er godt nok, at den er der en dag. Jeg ville også klart hellere have, at den ikke gik så langt ned i ryggen, men det er ikke noget, der generer nævneværdigt i brug.

Så står du og skal have en jakke anorak til de dage, hvor der blæser en halv pelikan eller sne og slud truer med at gennembløde dig inden du har løbet 500 meter, så bør den helt klart være med i dine overvejelser. Med en pris på 929,- (í skrivende stund) kan man uden tvivl finde en billigere jakke, der også er både vind- og vandtæt, men hvis vægten og gennemtænkte detaljer er en faktor, så bliver det svært at komme udenom AT/C ULTRASHELL WATERPROOF JACKET.


Jakken er stillet til rådighed af Campz.dk. Alt hvad jeg skriver er 100% min egen mening, det er ikke ‘noget jeg er blevet bedt om at skrive’. Der er heller ikke sket nogen form for censur, så anmeldelsen fremgår ekstra positiv eller rosenrød 🙂