Jeg har en plan…

Min plan involverer hverken gummihansker eller stetoskoper, der er ingen Franz Jäger pengeskabe og det kan næppes kaldes ‘kuppet over alle kup’. Men måske den alligevel har lidt til fælles med Egon Olsens planer. Den indeholder i hvert fald nøje planlagte tidsplaner, udvalgt tøj og generelt mange grundige overvejelser. Den indeholder også ting som Skyr, Carbo-loading og 32Gi Chews, som jeg ikke umiddelbart forestiller mig, at Egon ville inkludere i sine planer. Med lidt over en uge til, er det på tide at få styr på planen for dagene op til Copenhagen Marathon, men vigtigst af alt for selve dagen og løbet.

I videoen ovenfor snakker tidligere elite løber Henrik Them lidt om at have en ‘gameplan’ i forbindelse med marathon. Én af det ting, som han fremhæver er jo tempo’et – noget der virkeligt kan være svært vurdere, specielt som uerfaren marathonløber. På rekordjagt.dk ligger der en interessant artikel om nogle forskellige metoder til at estimere ens marathon tempo. Det nemmeste er at gange ens halvmarathon med 2 og lægge 10 minutter til – det er selvsagt med en vis usikkerhed. Jeg foretrækker at bruge beregnere, der tager udgangspunkt i den faktiske træning. Til formålet har jeg lavet en lille beregner i excel, der udregner sluttid og tempo ud fra ens træning. Filen kan hentes her. Den indeholder to metoder, som kan bruges afhængigt af om uges gennemsnit er over eller under 60 km.

Nå men det er den første del af planen, der er på plads. Beregneren siger et tempo på 4.24/km – jeg napper den konservative og sigter efter 4.30 indtil 30 – 35 kilometer og så evt. sætte tempo lidt op, hvis der er overskud til det. Henrik nævner jo, at den sidste del af ruten er blevet lidt hurtigere i forhold til sidste år, så det vil da være fedt at have lidt overskud til at hente nogle placeringer her. Energi strategien har jo været inde på tidligere, så det er også på plads. Så er der det med væsken! Det hænger jo lidt sammen med vejret, som vi af gode grunde ikke helt kan være sikre på endnu. Men jeg forventer at drikke 2 glas vand ved hvert depot – og bliver det bare tilnærmelsesvis lige så varmt, som sidste år, så bliver det tre glas i stedet. Jeg skal ikke nyde noget af en dehydrering igen i år! Det eneste, der ikke er helt styr på endnu er tøjet, det afhænger jo i høj grad af vejret, men mon ikke det bliver korte shorts, singlet og cap.

Så selve løbet er der styr på, men der er jo en masse praktisk specielt inden, som også gerne skal være på plads. Jeg må indrømme, at jeg ikke har de helt store erfaringer med carbo-loading, så jeg kommer ikke til at gøre noget specielt i forhold til mad og drikke i dagene op til – og så alligevel. For i dagene op til kommer jeg primært til at spise pasta, kartofler og lyst kød. Og så drikke en masse vand i dagene op til, det er en klar fordel at være velhydreret, hvis jeg først begyndte om lørdagen vil der være stor risiko for, at min nattesøvn ville blive afbrudt af toiletbesøg – og det er der jo ingen grund til. Et andet og vigtigt parameter er, at jeg har haft min sidste surf-session inden marathon, jeg kommer heller ikke til et cykle mere eller trave lange ture. I ugen op til har jeg 2 træningsdage på i alt knap 20 kilometer – ja kort sagt, jeg kommer ikke til at lave så frygteligt meget fysisk. Det hjælper alt sammen til at få depoterne fyldt op – og det er vel også en form for carbo-loading (og ikke bare en undskyldning for at være lidt doven 🙂 )?

I år har vi valgt at tage oplevelsen med de Danske Statsbaner frem og tilbage. Det skulle gerne give lidt ro på, bare ind og find pladsen og så ellers slappe af på vej derover. Efter vi er landet på hovedbanegården går det til Sydhavnen, hvor vi har lejet os ind i gå afstand fra Islands Brygge. Derefter skal vi ud til Expo’en og hente startnummer (Og måske shoppe lidt udstyr, det må man jo ikke gå ned på). Til aften står den på pre-race middag hos Hija de Sanchez inden det er hjem og slappe af resten af aftenen.

Uret bliver sat til halv seks søndag, så der er masser af tid til at blive klar. Det kan måske lyde fjollet, men jeg kan godt lide et dejligt langt bad inden en konkurrence, hvor jeg skal løbe efter PB. Det giver mig ligesom ro til at fokusere og komme i det rigtige mindset. Morgenmaden skal gerne være indtaget 2½-3 timer inden start. For mig fungerer en stor portion skyr med en mysli, der er relativ høj på proteiner. En lys bolle med ost og en banan eller et æble runder måltidet af. Dertil drikker jeg lidt juice og en halv liter vand. Så er det bare med at få slappet lidt af indtil 7.30-ish, hvor vi bevæger os til Islands Brygge. Planen er at mødes tidligere kollegaer fra Telenor og ønske hinanden et godt løb, inden det er tid til at finde de forreste gule balloner, og så ellers nyde det, når starten lyder.

Hvad er din gameplan? Smide en kommentar herunder eller på facebook.